Comuna

Ocna Șugatag

Evenimente culturale și artistice

Concert de Crăciun

De Crăciun suntem obișnuiți să facem daruri celor dragi.

Primăria Ocna Șugatag și Consiliul Județean Maramureș vă invită LUNI, 24 DECEMBRIE între orele 16-18 la un recital susținut de Paula Seling, Ducu Bertzi și Ansamblul Transilvania din Baia Mare.

Spectacolul va avea loc pe scena din fata Centrului de Informare Turistica din Ocna Șugatag Maramureș.

Din cauza măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei în acest an nu va avea loc sărbătoarea agrară de primăvară Tanjaua Hotenarilor.

Tanjaua Hotenarilor

Sarbatoarea agrara a inceputului de primavara care se desfasoara anual in a doua duminica a lunii mai.
Unul dintre cele mai vechi,si atractive obiceiuri din Maramures, conservate pana in prezent, in a carui structura se impletesc mai multe elemente de ritualuri agrare si care in evolutia sa istorica si-a imbogatit valoarea, este cunoscut sub denumirea de Tanjaua Hotenarilor, obicei care se practica si azi in satul Hoteni comuna Ocna Sugatag, judetul Maramures la poalele Muntilor Gutai langa paraul Darasca.

Tanjaua este un obicei agrar stravechi ce il sarbatoreste pe cel dintai gospodar iesit la arat. Sarbatoritul este petrecut cu un alai de feciori care poarta „tanjele” impodobite (tanjelele sunt protapuri folosite pentru a „injuga”perechile de boi sau bivoli in jug). Localnici si turistiprezenti la aceasta sarbatoare sunt incantati de costumele viu colorate specifice zonei, de horile cantate de feciori si dansurile tinerilor participanti la sarbatoarea Tanjelei.

Programele artistice cu cantareti si dansatori renumiti care se desfasoara pe tot parcursul zilei, mancarurile delicioase, gratarele in aer liber si locatia deosebita plina de verdeata reuseste sa adune anual, atat din Maramures si restul tarii, cat si de peste hotare mii de oameni.

Tanjaua Hotenarilor ediția 2018

Deschiderea oficială a ediției 2018 s-a încheiat cu un moment inedit: o cerere în căsătorie adresată de un tânăr din satul Hărnicești, comuna Desești, Tupiţă Ionuț iubitei sale Ileana Bența, din Comuna Bârsana Maramureș, pe scena de la Hoteni. Spre bucuria tuturor fata a spus DA.

Festivalul gulașului

A zecea ediție a Festivalului Gulașului s-a desfășurat în stațiunea balneoclimatica Ocna Șugatag, duminică în 3 septembrie.
12 echipe de bucătari atât din țară cât și din Ungaria au participat la concurs în cea mai gustoasă competiție special pregătită pentru participanți.

Evenimentul este organizat pe final de sezon estival, pentru a marca începutul toamnei și pentru a cinsti într-un fel localnicii și turiștii din stațiunea balneoclimatica Ocna Șugatag.

Cât timp stau ceaunele pe foc, atmosfera este întreținută de artiștii locali care susțin spectacole folclorice, precum și de o întrecere sportivă.
Motocicliștii din Sighetu Marmației au participat și ei la acest eveniment, marcându-și prezența printr-o demonstrație și o paradă a motocicletelor.

Târgul caritabil de Crăciun

Târgul Caritabil de Crăciun care s-a desfășurat în 5 decembrie va face mai fericiți 35 de copii din comuna Ocna Șugatag. Suma strânsa la Târgul Caritabil a fost de 6687 de lei și va fi donată sub forma de voucher-e de cumpărături ( dar și alte bunuri) celor 35 de copii. Criteriile de selecție a copiilor au fost: familii cu copii mulți și familii monoparentale.

Pe aceasta cale organizatorii mulțumesc tuturor celor implicați la reușita acestui eveniment caritabil:
Primăria Ocna Șugatag, Liceul Tehnologic, voluntarii implicați în evenimentul caritabil.